Evenimente
Dublă lansare de carte
Centrul pentru Studii de Drept Natural și Analiză Normativă (CSDNAN), Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene, Facultatea de Drept a Universității din București, STOICA & Asociații și Editura Universul Juridic organizează evenimentul de lansare a două lucrări traduse de bursierii CSDNAN.
Evenimente
Triplă lansare de carte
Centrul pentru Studii de Drept Natural și Analiză Normativă (CSDNAN), Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene, Facultatea de Drept a Universității din București, STOICA & Asociații și Editura Universul Juridic organizează evenimentul de lansare trei lucrări traduse de membrii și colaboratorii CSDNAN.
Evenimente
Revirimentul jurisprudențial și puterea creatoare a judecătorului în sistemul de drept continental și cel anglo-american
Controversa revirimentului jurisprudențial gravitează în jurul tensiunii dintre exigența schimbării jurisprudențiale, inerentă în cadrul unei societăți în continuă transformare și necesitatea respectării previzibilității și stabilității drepturilor bazate pe jurisprudența instanțelor.
Evenimente
Judecătorul – între ars inveniendi și ars combinatoria
Prezentarea a tratat una dintre problemele juridice și politice cele mai controversate în dreptul pozitiv, netranșată încă în sistemele de drept civil – rolul creator judecătorului în interpretarea și aplicarea dreptului.
Evenimente
Înscrierile pentru prima ediție a concursului anual de eseuri încep astăzi
Centrul pentru Studii de Drept Natural (CSDNAN) a deschis astăzi înscrierile pentru concursul anual de eseuri, dedicat tuturor studenților de licență de la facultățile de drept, filozofie, științe politice și teologie din România.
Evenimente
Lansarea cărții „Teoria recursului în casație”, semnată de Marian Nicolae
Vă invităm la conferința cu tema „Recursul în casație … încotro?”, coordonată științific de dl. prof.univ. Marian Nicolae, ce va avea loc pe data de 26 ianuarie 2023, la Facultatea de Drept a Universității din București, Sala Stoicescu, începând cu ora 10.00.
Evenimente
Funcțiile Casației civile. Fundamente teoretice
În cadrul acestei prelegeri au fost abordate următoarele chestiuni principale: problematica recursului în casație, modelele Casației civile (modelul legislativ al Tribunalului de Casație francez și modelul teoretic „pur” calamandreian), funcțiile Casației civile.
Evenimente
Gustav Radbruch și dreptul natural
În cadrul conferinței a fost prezentată pe larg concepția filosofică a marelui Profesor Gustav Radbruch, inclusiv mecanismul celebrei formule care îi poartă numele. Formula lui Radbruch a fost formulată într-un studiu din 1946 – Gesetzliches Unrecht und übergesetzliches Recht (Nedreptatea legii și dreptul supra-legal).
Evenimente
Relația dintre drept și libertate la Hannah Arendt
Pentru a determina rolul dreptului în spațiul public, Hannah Arendt discută cele două modele care nu sunt construite pe ideea de dominație, cel grec în care legea (nomos) este limita care articulează sfera politicii prin stabilirea frontierelor spațiului public și cel roman în care legea (lex) permite stabilirea de relații între oameni. Folosind simultan dreptul ca frontieră și relație, ea respinge dreptul ca legitimare a dominației și astfel a violenței.
Evenimente
Lansarea cărții „Drept constituțional”, semnată de Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps
Cartea privește extraordinara extindere politică și geografică a constituționalismului contemporan, reflectând fidel opțiunile intelectuale comune celor doi autori, care lămuresc realități și teorii constituționale adesea trecute sub tăcere.
Imagine antet: Louis-Léopold Boilly – „Meeting of Artists in Isabey’s Studio” (1798); Sursa: Wikimedia Commons