20 sept. 2023

Dublă lansare de carte

Centrul pentru Studii de Drept Natural și Analiză Normativă (CSDNAN), Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene, Facultatea de Drept a Universității din București, STOICA & Asociații și Editura Universul Juridic organizează evenimentul de lansare a două lucrări traduse de bursierii CSDNAN.

20 iun. 2023

Triplă lansare de carte

Centrul pentru Studii de Drept Natural și Analiză Normativă (CSDNAN), Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene, Facultatea de Drept a Universității din București, STOICA & Asociații și Editura Universul Juridic organizează evenimentul de lansare trei lucrări traduse de membrii și colaboratorii CSDNAN.

15 dec. 2022

Funcțiile Casației civile. Fundamente teoretice

În cadrul acestei prelegeri au fost abordate următoarele chestiuni principale: problematica recursului în casație, modelele Casației civile (modelul legislativ al Tribunalului de Casație francez și modelul teoretic „pur” calamandreian), funcțiile Casației civile.

Prezentare realizată de Marian Nicolae
28 nov. 2022

Gustav Radbruch și dreptul natural

În cadrul conferinței a fost prezentată pe larg concepția filosofică a marelui Profesor Gustav Radbruch, inclusiv mecanismul celebrei formule care îi poartă numele. Formula lui Radbruch a fost formulată într-un studiu din 1946 – Gesetzliches Unrecht und übergesetzliches Recht (Nedreptatea legii și dreptul supra-legal).

Prezentare realizată de Dan-Andrei Popescu
22 iun. 2022

Relația dintre drept și libertate la Hannah Arendt

Pentru a determina rolul dreptului în spațiul public, Hannah Arendt discută cele două modele care nu sunt construite pe ideea de dominație, cel grec în care legea (nomos) este limita care articulează sfera politicii prin stabilirea frontierelor spațiului public și cel roman în care legea (lex) permite stabilirea de relații între oameni. Folosind simultan dreptul ca frontieră și relație, ea respinge dreptul ca legitimare a dominației și astfel a violenței.

Prezentare realizată de Simona Gherghina

Imagine antet: Louis-Léopold Boilly – „Meeting of Artists in Isabey’s Studio” (1798); Sursa: Wikimedia Commons