În cadrul întâlnirii de luna aceasta, tema propusă de domnul profesor Marius-Nicolae Bălan este reevaluarea gândirii lui Carl Schmitt în contextul contemporan.
Adversar consecvent al liberalismului, Carl Schmitt (1888-1985) este unul din cei mai controversați, criticați și combătuți intelectuali ai secolului XX și, incontestabil, cel mai disputat jurist al aceleiași epoci. Scurtul, dar extrem de agitatul stagiu de „convertire” la național-socialism (1933-1936), marcat de unele contribuții publicistice exaltate chiar și din perspectiva partizanilor noii ordini, era suficient pentru a duce la ostracizarea sa definitivă și la relegarea operei sale din discursul academic.
Faptul că acest lucru nu s-a produs are cauze multiple. Una din ele rezidă în împrejurarea că antiliberalismul, imanent operei sale și solid articulat, rezonează cu afectele și ideosincraziile stângii contemporane. Pe de altă parte, opera sa nu are un caracter abstract și sistematic, ci cuprinde o serie de răspunsuri doctrinare prompte, profunde de multe ori și aproape întotdeauna excelent sintetizate în formule lapidare, la crize și evenimente de actualitate. Schmitt a avut o capacitate considerabilă de a înțelege tezele și conceptele discutate (și criticate) „din interior”, sintetizându-le în formulări obiective și nepartizane, suprinzând de multe ori esența unei situații sau a unei instituții. Asimilarea literaturii, jurisprudenței, istoriografiei și mitologiei antichității clasice, curiozitatea vivace și deschiderea față de alte spații culturale se reflectă în stilul inconfundabil al scrierilor sale, care a contribuit nu în mică măsură la perenitatea conceptelor și tezelor sale.
Marius-Nicolae Bălan este conferenţiar doctor la Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde predă cursuri de Drept constituţional şi instituţii politice (din 2000) şi de Drept constituţional european (din 2012). În 1999 a susținut la Universitatea “Babeş-Bolyai”, sub îndrumarea profesorului Marţian Niciu, teza de doctorat cu titlul „Statutul minorităţilor naţionale şi dreptul internaţional public. Raportul dintre dreptul intern şi dreptul internaţional în această problemă”. A publicat 7 cărţi (de autor sau în colaborare) şi peste 70 de studii şi articole tratând diverse teme de drept public şi de teorie a dreptului. A tradus din germană lucrări de Carl Schmitt şi Bernd Rüthers.
Prezentarea a avut loc online.