Consiliul academic internațional

Emilios Christodoulidis, titularul catedrei de jurisprudență a Școlii de Drept din cadrul Universității din Glasgow și coordonatorul Glasgow Legal Theory (GLT) Group, una dintre cele mai puternice unități academice din Europa dedicate teoriei și filosofiei dreptului și principal partener instituțional al CSDNAN în interiorul consorțiului universitar pan-european CIVIS. Este autorul a numeroase de articole de teorie constituțională, teorie a democrației și teorie juridică. Cartea sa Law and Reflexive Politics a câștigat Premiul european pentru teorie juridică în 1996 și premiul acordat de Societatea cercetătorilor juriști. Lucrările sale au fost publicate în limba engleză, greacă, franceză, japoneză și spaniolă. Din 2010 este lector la Universitatea din Helsinki. A fost Visiting Professor la Academia europeană de Teoria Dreptului în Bruxelles (1996-1998), la Facultatea de Drept din Antwerp (2008), la Universitatea din Sydney (2014), la Universitatea Federală din Recife, Brazilia (2015) și Fellow al Institutului de Studii Avansate din Nantes (2011). Între 2011 si 2018 a fost membru în Comitetul Executiv al Asociației internaționale pentru filozofie juridică și socială. Este editorul seriei Critical Studies in Jurisprudence (Routledge) și editor-șef al jurnalului academic Law&Critique.


Nicholas Rescher este Distinguished University Professor of Philosophy la Universitatea din Pittsburgh și copreședinte al Centrului de Filozofie și Știință din cadrul aceleiași universități. Este membru al Academiei Americane de Arte și Științe, al Academiei Europene (Academia Europae), al Societății Regale a Canadei și membru onorific al Colegiului Corpus Christi, Oxford. Este autorul a peste 100 de cărți ce tratează probleme din toate domeniile filozofiei si are la contribuții la logică și teoria deciziei, teorie socială si normativă aplicată si la teoria predicțiilor si ratiunii practice. Opera sa surprinde tensiunea dintre aspirațiile noastre sinoptice pentru cunoștere și limitările noastre cognitive. Nicholas Rescher a fost președinte al American Philosophical Association, American Catholic Philosophy Association, American G. W. Leibniz Society, C. S. Peirce Society și American Metaphysical Society. Este editorul fondator al American Philosophical Quarterly. I-au fost acordate 8 titluri onorifice de către universități de pe trei continente. Este laureat al Premiului Alexander von Humboldt, Belgian Prix Mercier, și medaliat Helmholz și al Aquinas Medal. În 2011, i-a fost acordată pentru contribuțiile sale filozofice Crucea Federală de Merit (Bundesdienstkreuz Erster Klasse), singura decorație de stat universală a Republicii Federale Germania.


Gerard V. Bradley este profesor de drept la Universitatea Notre Dame, unde predă Etică Juridică și Drept Constituțional și coordonează (alături de John Finnis) Institutul de Drept Natural. Este coeditor al American Journal of Jurisprudence. Profesorul Bradley a fost Visiting Fellow la Hoover Institution, Stanford University și Senior Fellow la Witherspoon Institute, în Princeton.  Profesorul Bradley și-a obținut licența și doctoratul în drept la Universitatea Cornell. După ce a făcut practică la Trial Division of the Manhattan District Attorney’s Office, a intrat în viața academică. Predă la Notre Dame University din 1992. Bradley a publicat peste 100 de articole și recenzii. Printre cărțile sale se numără Essays on Law, Religion and Morality (2012), Catholic Social Teaching: A Volume of Scholarly Essays (Law and Christianity) (2019), coeditată cu Christian Brugger, Challenges to Religious Liberty in the Twenty-First Century (2011), A Student’s Guide to the Study of Law (2006), Science and Faith (2000), coeditată cu D. DeMarco, Catholicism, Liberalism and Communitarianism: The Catholic Intellectual Tradition and the Moral Foundations of Democracy (1995).


Vlad Constantinesco este Professor Emeritus de Drept Public și Științe Politice la Universitatea de Drept din Strasbourg, unde a predat din 1978. A fost mentorul unor numeroase generații de studenți și a contribuit la influența pe care Strasbourgul a avut-o cu privire la structurarea și implementarea legilor Uniunii Europene, alături de alte mari nume cum ar fi Robert Kovar, Jean-Paul Jacqué și Denys Simon. Născut în Cluj Napoca, a urmat studiile de învățământ secundar în Franța, Spania, Germania, cariera sa universitară începând la Saint Joseph University din Beirut, Liban și continuându-se la Universitatea Mehmed al V-lea în Rabat, Maroc. Pentru o lungă perioadă de timp a fost profesor la Colegiul Europei în Bruges, Belgia și în Natolin, Polonia. În calitate de decan al Facultății Internaționale de Drept Comparat al Universtății din Strasbourg, a predat și la Universitatea Del Rosario în Bogotá, Columbia, unde este și profesor de onoare. A obținut doctorate și recunoașteri onorifice de la Universitățile din Cluj, București, Friburg și Lisabona.


Virgil Nemoianu este Membru de Onoare al Academiei Române și membru al European Academy of Arts and Sciences. Este unul dintre cei mai reputaţi teoreticieni, critici literari și filosofi ai culturii contemporani. A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universății din București, ocupând din 1965 până în 1975 catedra de limba engleză a aceleiași facultăți. Se stabilește în Statele Unite ale Americii, unde va fi profesor în mai multe centre universitare, cea mai lungă activitate a sa desfășurându-se la Catholic University of America (Washington DC) unde este Professor Emeritus, William J. Byron Distinguished Professor of Literature și Ordinary Professor of Philosophy. A primit Vatican Library Medal (1998), si i-au fost acordate the „Harry Levin” Award of the American Comparative Literature Association (1986) și the ARA Prize for Literature (1989). În 2010, a primit de la președintele României ordinul „Steaua României” în rang de comandor pentru activitatea culturală și pedagogică. Printre publicațiile sale se numără: The Theory of the Secondary: Literature, Progress and Reaction (1989), The Triumph of Imperfection: The Silver Age of Sociocultural Moderation in Early Nineteenth-Century Europe (2005), Postmodernism and Cultural Identities: Conflicts and Coexistence (2010).


Douglas J. Den Uyl este vicepreședinte al Liberty Fund.  Este co-fondatorul American Association for the Philosophic Study of Society, The North American Spinoza Society și The International Adam Smith Society. A fost coordonatorul Departamentului de Filosofie și profesor titular la Bellarmine University. Interesele de cercetare ale lui Den Uyl includ istoria ideilor, teorie morală și politică, etica afacerilor, filozofia dreptului, economia politică. Den Uyl a scris articole pentru publicații cum ar fi Journal of the History of Philosophy, Social Philosophy and Policy, Journal of Applied Philosophy sau The Encyclopedia of Libertarianism. Este autorul cărților The Virtue of Prudence (1991), The Fountainhead: An American Novel (1999) și God, Man, & Well-Being: Spinoza’s Modern Humanism (2008). Împreună cu Douglas B. Rasmussen, este autorul cărților Liberty and Nature: An Aristotelian Defense of Liberal Order (1991), Liberalism Defended: The Challenge of Post-Modernity (1997), Norms of Liberty: A Perfectionist Basis for Non-Perfectionist Politics (2005), The Perfectionist Turn: From Metanorms to Metaethics (2016) și The Realist Turn: Repositioning Liberalism (2020).


Suri Ratnapala este membru al Academiei Australiene de Drept și Professor Emeritus la Universitatea Queensland din Australia. Este specialist în Drept Constituțional și Jurisprudență. În 1998 a fost ales membru al Mont Pelerin Society. A fost asociat cu centre de cercetare internaționale cum ar fi Institute of Humane Studies al George Mason University din Virginia, Social Philosophy and Policy Centre, Bowling Green State University și International Centre for Economic Research din Torino, Italia. În anul 2000 i-a fost acordat Premiul Fundației John Templeton pentru cursul de Teorie și Drept Constituțional datorită „unicității, inovației și interdisciplinarității sale și al echilibrului dintre teorie politică, economică și socială”. În 2003 a primit Medalia Centenarului Federației Australiene, oferită de guvernatorul general al Australiei pentru contribuția pe care a adus-o societății australiene prin cercetările sale în drept și economie. Printre cărțile sale se numără: Jurisprudence (Cambride University Press, 2008) și Jurisprudence of Liberty (1996).


Francis Russell Hittinger este membru al Academiei de Studii Pontificale Sf. Toma din Aquino, în 2014 fiind ales membru cu drepturi depline (ordinarius) și numit în consilium (consiliul de conducere) din 2006 până în 2018. In septembrie 2009, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit pe profesorul Hittinger ordinarius al Academiei Pontificale de Științe Sociale. Este unul dintre doar cei trei cercetători laici din lume care au fost numiți ordinarius în două Academii Pontificale. A fost titular al catedrei William K. Warren la Universitatea Tulsa unde este și Research Professor la Facultatea de Drept și Professor Emeritus de Religie. Este specializat în probleme de filozofie, teologie și drept. A mai predat la Universitatea Fordham și la Universitatea Catolică din America, și în calitate de Visiting Professor la Universitatea Princeton, Universitatea din New York, Colegiul Providence și Universitatea Charles din Praga. Cărțile și articolele sale au apărut la edituri precum University of Notre Dame Press, Oxford University Press, Columbia University Press, Fordham University Press, Yale University Press, Catholic University of America Press. Printre cărțile sale se numără Thomas Aquinas and the Rule of Law (2007), The First Grace: Rediscovering the Natural Law in a Post-Christian World (2003), A Critique of the New Natural Law Theory (1987).


Douglas James Davies este membru al Academiei Britanice și al Academiei de Științe Sociale. Antropolog și teolog, profesor la Durham University (Departamentul de Teologie și Religie), are interese de cercetare în sisteme de valori, norme, credințe, emoții, identitate, practici religioase și tanatologie. Predă cursuri despre legătura dintre viziunea asupra lumii, credințe și identități, practici și simbolisme religioase, etica și practilor funerare, politici publice legate de moarte și murire. Printre volumele scrise se numără Anthropology and Theology (2002); cu Hilary Grainger, Gordon Raeburn și Stephen White; Mors Britannica: Lifestyle and Death-Style in Britain Today (2015); Natural Burial: Traditional-Secular Spiritualities and Funeral Innovation (2012) cu Hannah Rumble; Emotion, Identity, and Religion: Hope, Reciprocity, and Otherness (2011); Joseph Smith, Jesus, and Satanic Opposition: Atonement, Evil and the Mormon Vision (2010); The Theology of Death (2008); A Brief History of Death (2004); An Introduction to Mormonism (2003).


Michele Papa este profesor de Drept Penal și Drept Penal Comparat la Universitatea din Florența. A fost decanul Facultății de Drept în perioada 2006-2009 și Vice-președinte al aceleiași universități din 2009 până în 2011. A fost Visiting Professor la Universitatea Stanford (2014, 2016), Facultatea de Drept de la Columbia University (2011 și 2013) și la Georgetown University în Washington DC (2003). Academic Visitor la King’s College, Londra (1995) și la De Paul University College of Law, Chicago (1984-1986). Printre publicațiile sale se numără, în limba italiană,  Attraverso la specialità del diritto penale (2016), La tutela penale del patrimonio nel diritto anglo-americano (2013) și Lezioni di diritto penale comparato, în coautorat cu F. Palazzo (2014). Autor a nenumărate articole și eseuri, printre care Federalization of Criminal Law in the US (2014), Criminal Complicity (2013), Single or multiple offenses (2013), Comparative Criminal Law (2012), Crimes against property (2011), Enemy Criminal Law (2009). Este co-editor-șef al Trattato di diritto penale, membru al bordului editorial al revistei de drept Criminalia, co-editor-șef al seriei Quaderni di diritto comparato, internazionale ed europeo.  A fost consultant pentru Națiunile Unite și Comisia Europeană.


Douglas B. Rasmussen este Professor Emeritus la Universitatea St. John din New York. A fost Fellow al National Endowment to the Humanities și Earhart Foundation și Visiting Research Scholar la Social Philosophy and Policy Center, Bowling Green State University. Ariile sale de cercetare includ filozofia politică, etica, ontologia, epistemologia, etica afacerilor și economia politică. A publicat articole în reviste cum ar fi American Philosophical Quarterly, International Philosophical Quarterly, The New Scholasticism, Public Affairs Quarterly, The Review of Metaphysics, American Catholic Philosophical Quarterly, Social Philosophy and Policy și The Thomist. Împreună cu Douglas J. Den Uyl, este autorul cărților: Liberty and Nature: An Aristotelian Defense of Liberal Order (1991), Liberalism Defended: The Challenge of Post-Modernity (1997), Norms of Liberty: A Perfectionist Basis for Non-Perfectionist Politics (2005), The Perfectionist Turn: From Metanorms to Metaethics (2016) și The Realist Turn: Repositioning Liberalism (2020).


Samuel Gregg este director de cercetare la Acton Institute. Este Fellow al Royal Historical Society și  membru al Royal Economic Society.  Începând cu anul 2019, este președintele Philadelphia Society. A obținut un doctorat în filozofie morală și economie politică la Universitatea Oxford. A scris treisprezece cărți, printre care se numără Natural Law, Economics and the Common Good (2012), The Commercial Society (2007), Wilhelm Röpke’s Political Economy (2010), Becoming Europe: Economic Decline, Culture, and How America Can Avoid a European Future (2013), For God and Profit: How Banking and Finance Can Serve the Common Good (2016) și Reason, Faith, and the Struggle for Western Civilization (2019). A coeditat, de asemenea, cărți precum Profit, Prudence and Virtue: Essays in Ethics, Business and Management (2009) și a publicat în reviste precum Harvard Journal of Law and Public Policy; Journal of Markets & Morality; Economic Affairs; Journal des Economistes et des Etudes Humaines; Oxford Analytica; Foreign Affairs și Policy. Publică în mod regulat texte de opinie în publicații precum Wall Street Journal Europe, Investors Business Daily; Washington Times și Jerusalem Post.