În prezentarea lunii acesteia, părintele profesor Wilhelm Dancă a încercat să răspundă la întrebarea „ce este natural?” folosind metoda aristotelico-tomistă.

 

Căutarea unui răspuns la întrebarea de mai sus a avut loc în orizontul metafizic al ființei și al persoanei. În prima parte, invitatul nostru a vorbit despre natură ca lumea tuturor lucrurilor care există și ca principiu interior al ființei. În partea a doua a subliniat valențele filosofico-gramaticale ale naturii ca adjectiv, adverb și substantiv, rămânând în aceeași perspectivă metafizică a ființei. În partea finală, acesta a făcut câteva remarci legate de natura persoanei, iar în concluzie a deschis orizontul spre ulterioare cercetări subliniind rolul legii naturale într-o lume care o ignoră și, de aceea, credem că e tristă, încrâncenată și cinică.

 

Wilhelm Dancă este un teolog și filosof român, preot romano-catolic, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, membru corespondent al Academiei Române (2013) și membru al Academiei de Științe și Arte din Salzburg (Austria) din 2017. A studiat la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma, urmând cursuri de masterat în filosofie (1991 – 1993) și de doctorat în filosofie (1993 – 1996) și obținând în anul 1996 gradul academic de doctor în științe filozofice cu teza Definitio sacri. Il sacro come „il significativo” e „il destino” e la sua relazione con il metodo storico-fenomenologico nell’opera di Mircea Eliade.

 

 

Prezentarea a avut loc în format hibrid, online și la Facultatea de Drept, Universitatea din București.

Categorii: Evenimente