Bazându-se pe regulile logicii, dreptul și-a definit un sistem propriu de reguli, ca un subset al logicii deontice, pornind de la modelul moralei. Cu toate acestea, sistemul își clamează deseori autosuficiența (inclusiv sub forma unui autopoiesis) mizând pe posibilitatea normelor existente de a conduce la deducerea tuturor normelor necesare bunei administrări a justiției. Studiul de față explorează tocmai această premisă pornind de la ipoteza de incompletitudine avansată de Gödel în perioada interbelică. Se poate astfel vedea cum incompletitudinea sistemului juridic devine din ce în ce mai evidentă pe măsură ce regulile sale își propun să guverneze raporturile dintre comunități, iar nu doar pe cele dintre indivizi.

 

Radu Rizoiu este prodecan și profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, unde predă discipline legate de dreptul civil: actul juridic, prescripția extinctivă, persoanele și garanțiile civile. În același timp, este formator la Institutul Național al Magistraturii, unde predă tot dreptul civil, dar sub aspectul litigiilor cu profesioniștii.

Mircea Dumitru este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) din anul 1998 cu o teză despre modalitate şi incompletitudine. Este, de asemenea, doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe. Este specializat în logică filosofică, filosofia limbajului şi metafizica analitică a modalităţii.

 

Prezentarea a avut loc online.

Categorii: Evenimente