În perioada 21-27 iulie 2024, bursierii CSDNAN Teodora Nichita și Robert Gabriel Ciobanu au participat la seminarul de vară „Fundamentele morale ale dreptului”, organizat de Programul James Madison pentru idealuri și instituții americane.

 

Evenimentul își propune să aducă împreună aproximativ 20 de studenți din toată lumea și de la toate nivelurile de studiu universitar (licență, master, doctorat) care au studii în drept sau în arii conexe acestuia (filozofie, teorie politică, teologie) într-un loc retras, în apropierea campusului istoric al Universității din Princeton. Pe parcursul celor cinci zile intensive de seminar, participanții au ocazia de a discuta un set de lecturi oferit în prealabil, texte care aparțin câtorva dintre cei mai importanți gânditori în tradiția dreptului natural, care vor fi prezenți în cadrul evenimentului. Lecturile sunt menite să acopere probleme majore care țin de fundamentele dreptului, de la aspecte epistemologice, metafizice și morale (cu profesorul John Finnis), la probleme de filozofie politică și filozofia dreptului (cu profesorul Robert P. George, care este și directorul programului), introducere în dreptul privat (cu profesorul Adam MacLeod) și, nu în cele din urmă, probleme aplicate de drept constituțional (cu profesorul Gerard Bradley).

Pornind de la un renumit articol al filozofului american Germain Grisez din 1965, în care acesta oferă o interpretare cu totul inedită filozofiei morale a lui Toma din Aquino, mai exact a modului în care cel din urmă concepe rolul rațiunii practice, John Finnis este gânditorul care va dezvolta sistematic implicațiile acestei noi înțelegeri ale filozofiei morale în cartea care va deveni cea mai importantă (și contestată) referință pentru dreptul natural a secolului XX, Natural Law and Natural Rights (1980) [„Dreptul natural și drepturile naturale”]. Subliniind concepția potrivit căreia filozofia morală este prin excelență domeniul rațiunii practice, rațiunea speculativă având un rol minimal, profesorul Finnis va oferi un răspuns original așa-numitei „erori naturaliste”, acceptând premisele lui David Hume, dar arătând că putem descoperi principiile prime ale rațiunii practice în însăși experiența noastră de a deveni oameni. Demonstrând că aceeași rațiune practică ne poate duce la concluzia conform căreia există imperative morale absolute, non-negociabile, profesorul Finnis critică varii forme de consecinționism, dar și de pozitivism și pragmatism juridic.

Profesorul Robert P. George arată consecințele acestei teorii în filozofia politică și a dreptului, aducând în cartea sa, Making Men Moral: Civil Liberties and Public Morality (1993) [„A-i face pe oameni morali: libertăți civile și moralitate publică”], argumente împotriva liberalismului rawlsian, dar și a diferitelor forme de liberalism modern anti-perfecționist. Profesorul MacLeod arată în cartea sa Property and Practical Reason (2015) [„Proprietate și rațiune practică”] modul în care înțelegerea asupra dreptului privat este fundamental schimbată odată cu adoptarea perspectivei dreptului natural, conceptele de proprietate și contract căpătând un conținut moral substanțial, nu doar instrumental sau neutru, atunci când sunt văzute ca rezultate ale rațiunii practice. Profesorul Gerard Bradley are misiunea dificilă de a demonstra cum probleme sociale, precum „societatea pornografică”, legalizarea necondiționată a avortului, exagerarea importanței identității sexuale în decizii juridice sau încercările de a elimina libertatea de religie din rândul drepturilor constituționale reflectă simptome profunde ale unei societăți care a renunțat la ideea unor adevăruri obiective, reducând dilemele morale la sfera arbitrară a subiectivismului și relativismului. Una dintre cărțile sale de referință în acest sens este Unquiet Americans: U.S. Catholics, Moral Truth, and the Preservation of Civil Liberties (2019) [„Americani neliniștiți: catolici americani, adevăr moral și protejarea libertăților civile”].

Este greu de subestimat importanța discuțiilor desfășurate în cadrul acestui seminar, dar lucrul cu adevărat suprinzător și memorabil, care transpare din prezența profesorilor, este devotamentul față de studenți, față de familiile lor (neobișnuit de numeroase) și sacrificiile făcute în slujba adevărului, care nu de puține ori i-au determinat să adopte poziții nepopulare în dezbateri publice și academice, școala de gândire pe care o reprezintă fiind deosebit de contestată de nenumărate părți. Sigur, acesta nu este decât semnul relevanței gândirii pe care o propun.

 

Pentru mai multe detalii cu privire la seminar, vă invităm să accesați pagina oficială a programului: https://jmp.princeton.edu/academic-initiatives/summer-programs.