Andrei Vieru este eseist și face cercetări în domenii ale matematicii (teoria sistemelor dinamice, combinatorică şi teoria numerelor), precum și în logica modală și în filozofie politică (construcția tipologiilor politice și implicațiile lor normative). El este însă cunoscut public mai ales ca pianist. A urmat studii de pian la Conservatorul din Bucureşti, ca elev al lui Dan Grigore, şi cursuri de interpretare cu Carlo Zecchi, Lev Naumov şi Philip Herschkowitz. Din 1988 s-a stabilit la Paris, a înregistrat pentru prestigioase case de discuri Bach (Variaţiunile Goldberg, Arta Fugii, Clavecinul bine temperat), dar şi Beethoven (Variaţiunile Diabelli) sau Mussorgski (suita Tablouri dintr-o expoziţie). A publicat în reviste din Franţa: NRF, Magazine Littéraire, Cahiers de l’Herne, dar şi din România: Idei în dialog, Dilema veche, Observator cultural. În 2007 debutează la editura Seuil cu volumul Le gai Ecclésiaste. În 2013 publică la editura Grasset volumul Éloge de la vanité, pentru care primeşte în anul următor premiul Casanova (atribuit autorilor europeni care scriu direct în franceză). În cadrul Centrului pentru Studii de Drept Natural și Analiză Normativă a finalizat cartea Elogiul frontierelor. Mic tratat de libertate.
Teoria numerelor
Teoria sistemelor dinamice
Filozofie politică
Cărți
Elogiul frontierelor. Mic tratat de libertate, Editura Humanitas, 2021.
Elogiul vanității, Editura Humanitas, 2016.
Ecleziastul vesel, Editura Curtea Veche, 2013.
Articole
„Despre obsesia reperelor ideologice globale și rezistența la farmecul lor”, la Contributors.ro, 2018, https://www.contributors.ro/despre-obsesia-reperelor-ideologice-globale-%c8%99i-rezisten%c8%9ba-la-farmecul-lor/.
„Lecția corectitudinii politice”, la Contributors.ro, 2017, https://www.contributors.ro/lectia-corectitudinii-politice/.
„Libertatea ca anomalie. O apologie a gândirii occidentale”, la Contributors.ro, 2016, https://www.contributors.ro/libertatea-ca-anomalie-o-apologie-a-gandirii-occidentale/.
„Democrația în general și barbaria în particular”, la Contributors.ro, 2016, https://www.contributors.ro/democra%c8%9bia-in-general-%c8%99i-barbaria-in-particular/.