E-mail: adela.toplean@litere.unibuc.ro

Adresa: Facultatea de Litere, Universitatea din București, Str. Edgar Quinet, nr. 5-7, Sector 1, București, România.

Adela Toplean a studiat la Universitatea din București, Sorbona (Paris V) și Universitatea din Lund, a fost bursieră a Institutului Suedez și a Colegiului Noua Europă și Research Fellow la Universitatea Berkeley (California). Este membru al Association for the Study of Death and Society. Din 2011 este lector universitar la Facultatea de Litere a Universității din București. Domeniile sale de interes includ bioetica și filozofia morală, cercetând atitudinile contemporane în fața morții. A publicat numeroase studii de sociologia morții în Marea Britanie, Suedia și Germania. Este autoarea cărților Pragul și neantul. Încercări de circumscriere a morții (2006) și Moartea modernă, între poetică și tanatologie. Repere suedeze, accente românești (2016). În cadrul Centrului pentru Studii de Drept Natural și Analiză Normativă lucrează la proiectul de cercetare Cele șapte vieți ale morții – Îndreptar de dezordine morală și de supraviețuire psiho-socială.

Tanatologie

Studiile morții

Sociologia morții

Sociologia religiei

Teoriile doliului

Bioetică

Cărți

Pragul și neantul. Încercări de circumscriere a morții, Polirom, 2006.

Moartea modernă, între poetică şi tanatologie. Repere suedeze, accente româneşti, Editura Universităţii din Bucureşti, 2016.


Articole

„Understanding Moral Solidarity: Theoretical Directions For Future Debates On Romanian Civic Commitment” în Journal of Urban Anthropology, Vol. 9, Nr. 17, 2021, pp. 145-168.

„Is There a Comfort for Strangers? Shaping Personal Identities at the Expense of Collective Memory, in the Proximity of Death”, în In_Bo, Nr. 12, 2017, pp. 251-264.

„To Resist or To Embrace Social Death? Photographs of Couples on Romanian Gravestones, Contemporary Social Science”, în Contemporary Social Science, Vol. 10, Nr. 3, 2015, pp. 296-309.

„On Personal Ways of Dying: New Troubles, Old Means” în Svensk Teologisk Kvartalskrift, Nr. 83, 2007, pp. 63-74.